<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<page xmlns="http://projectmallard.org/1.0/" type="guide" id="delete" xml:lang="shotwell-uk">

    <info>
        <link type="guide" xref="index#organize"/>
        <desc>Вилучення фотографій з бібліотеки або остаточне вилучення фотографій з комп'ютера.</desc>
        
        <link type="next" xref="search"/>
    
    <mal:credit xmlns:mal="http://projectmallard.org/1.0/" type="translator copyright">
      <mal:name>Юрій Чорноіван</mal:name>
      <mal:email>yurchor@ukr.net</mal:email>
      <mal:years>2020</mal:years>
    </mal:credit>
  </info>

	<title>Вилучення і витирання фотографій</title>

    <p>Ви можете вилучити фотографії з вашої бібліотеки, а можете, якщо хочете, повністю вилучити їх з диска вашого комп'ютера.</p>
<media type="image" src="figures/trash_process.png"><p>Процедура вилучення</p></media>
<p>На цій діаграмі показано як фотографія, після вилучення, спершу потрапляє до смітника Shotwell. Якщо ви вилучите її зі смітника Shotwell, вона потрапить до смітника операційної системи. Якщо ви вилучите її зі смітника операційної системи, фотографію буде остаточно і майже безповоротно вилучено з вашого комп'ютера.</p>
<section id="delete-remove">
	<title>Вилучення фотографій з бібліотеки</title>
    <p>Позначте фотографії, які слід вилучити і виберіть пункт меню <guiseq><gui>Зміни</gui><gui>Пересунути до смітника</gui></guiseq>. (Ви також можете просто натиснути клавішу <key>Delete</key>.) Фотографії буде пересунуто із вашої бібліотеки до смітника Shotwell.</p>
    <p>Якщо ви хочете вилучити фотографії з Shotwell без пересування їх до смітника, просто позначте фотографії, які слід вилучити, і виберіть пункт меню <guiseq><gui>Зміни</gui><gui>Вилучити з бібліотеки</gui></guiseq>. Самі фотографі лишаться зберігатися на диску.</p>
</section>

<section id="delete-empty">
	<title>Спорожнення теки смітника або відновлення записів зі смітника</title>
    <p>Позначте пункт «Смітник» на бічній панелі, і Shotwell покаже усі фотографії, які було позначено для вилучення. На панелі перегляду смітника ви можете скористатися такими командами:</p>
    <terms>
    <item><title>Вилучити</title><p>Пересунути позначені фотографії до теки смітника.</p></item>
    <item><title>Відновити</title><p>Відновити позначені фотографії у Shotwell.</p></item>
    <item><title>Спорожнити смітник</title><p>Вилучити усіх фотографії з теки смітника.</p></item>
    </terms>
</section>    
    
<section id="delete-trash">
	<title>Вилучення або спорожнення смітника</title>
    <p>Коли ви вилучаєте файли з теки «Смітник» або спорожняєте теку «Смітник», вам буде запропоновано вибір з таких варіантів:</p>
    <terms>
    <item><title>Лише вилучити</title><p>Вилучити фотографії з бібліотеки, але лишити їхні дані зберігатися на комп'ютері.</p></item>
    <item><title>Пересунути файл до смітника</title><p>Вилучити фотографії з бібліотеки і вилучити їх з диска комп'ютера.</p></item>
    <item><title>Скасувати</title><p>Нічого не робити.</p></item>
    </terms>    
</section>
    
</page>
